KOSGEB Ne İşe Yarar?
Hiçbir işe yaramaz. Kosgeb’in yaptığı tek şey cebinizden çıkan paranın bir kısmını geri ödemek. Para sizden öncelikle çıkar sonra paranın sizden çıktığını bir şekilde ıspatlayarak Kosgeb’den bir kısmını geri alırsınız. O parayı almak da öyle pat diye olmaz. Bazı şartlar var. Öyle her önüne gelene para dağıtmıyorlar. İlk şart yeni bir iş planı oluşturmuş olmanız. Herkesin yaptığı işi yapıyorsanız yaptığınız harcamanın onlar için hiçbir önemi yok. Örneğin emlak ofisiniz var. Ofise masa sandalye buzdolabı falan filan aldınız. Kosgeb bunların masraflarının binde birini bile vermez. Ama örneğin güneş panelleriyle bir evin/şirketin enerji giderlerini büyük oranda azaltan bir proje için şirket açmışsınızdır, birkaç satış yapmışsınızdır ve panelleri tekrar üretmek için bir miktar paraya ihtiyacınız vardır. Öncelikle başka bir kaynaktan ihtiyacınız olan parayı bulursunuz, panelleri üretirsiniz, panellerle ilgili harcamanızı banka dekontu yada fatura şeklindeki bir evrakla ispatlarsınız o zaman Kosgeb yaptığınız harcamanın %60’ını size öder. İlk olarak para sizden çıkacak sonra bir kısmını Kosgeb’den alacaksınız. En kaba tabiriyle Kosgeb budur. Kosgeb için önce para sonra iş değildir. Önce iş sonra paradır.
Öncelikle Kosgeb’e nasıl bakmamız gerektiğini ifade etmeye çalıştım. Kosgeb önüne gelene yardım yapan bir devlet kuruluşu değildir. Melek yatırımcı hiç değildir. Devlet kuruluşu olduğu için herşeyin kağıt üzerinde ispatlanması gerekir. Ayrıca her devlet kuruluşunda olduğu gibi işler yavaş yürür. Pat diye paranızı alamazsınız. Projeyi evrak halinde vereceksin, jüri sizi belli bir tarihte çağıracak, orada sunum yapacaksınız, jürinin keyfi tutacak ve onaylayacak, hibe mi yoksa geri ödemeli mi karar verilecek, size ödeme çıkacak, hesabınıza para belli bir tarihte yatacak falan filan ölme eşşeğim ölme giden gider kalan sağlar bizimdir. Devlete “Benim bir projem var şöyle şöyle yapacam çok büyüyecem çok satacam çok para kazanacam” derseniz hava gazı alırsınız. “Farklı bir teknolojik yenilik yaptım biraz para kazandım biraz sattım biraz harcadım bir noktaya geldim” derseniz harcamalarınızın sadece bir kısmını geri alırsınız. Hepsi bu.
Ayrıca anladığım kadarıyla Kosgeb daha çok sanayi kuruluşlarına destek veriyor. Donanım üreten firmalara. Ama farklı teknolojik donanımlar olmalı. Hangi amaca hizmet ettiğinin önemi yok. Farklı bir teknolojik donanım mı? Evet. O zaman destek var. Hayır. O zaman destek yok. Belki biraz katı konuştum ama kabaca durum bu. Sadece yazılımsal bir projeye destek veriyorlar mı? Aslında vermeleri lazım ama jüri 45 yaşın altında olmadığı için “görmediğim şeye inanmam” zihniyeti hakim ve bu yüzden yazılım gibi görünmeyen ama her tarafta olan şeylere pek sıcak bakmıyorlar. Örneğin sesi yazıya çevirme programı yazmışsınızdır ve kullandığınız algoritmalar mevcut algoritmalardan %70 daha hızlı çalışıyordur. Bunun ne kadar önemli olduğunu bir yazılımcı şıp diye anlar ama bunun jüri için hiçbir önemi yok. Adam cebinden IPhone 5’i çıkartır bak bende zaten var der mal gibi kalırsın. Algoritma ne hız ne onun için önemli değil ki. O adam hava basmak için IPhone 5 almış en fazla face’ye giriyo arıyo konuşuyo bu kadar. Yeni nesil gibi aynı anda dört beş program açıp sonra da “yavaşlıyo bu telefon yeaaa” diye isyan etmiyor. Telefonun yavaşlamaması için yazılan algoritmanın da hızlı olması gerektiğini 45 yaşındaki adama nasıl anlatacaksın? İlle de yazılımsal projene destek almak istiyorsan ona biraz donanım takviyesi yapman gerekiyor. Bunu yapmak için şu soruya cevap bulmalısın. Bu sesi yazıya çeviren program için nasıl bir donanım takviyesi yaparak istediğin desteği alırsın? Benim aklıma birkaç cevap geliyor ama onlar bende kalsın. Belki bir gün lazım olur. Gerçi bir gün bu yazdığım makale Kosgeb’de karşıma eksi puan olarak çıkar ama olsun 🙂 Önlerine öyle büyük bir artı koyarım ki ufak eksileri görmezler bile.
Antalya’da her Cuma sabah 09-12 saatleri arasında Kosgeb İl Müdürlüğü’nde Sayın Kazım Akgün Bey Kosgeb’in destekleriyle ilgili sunum yapıyor. Orada daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Kafanıza takılan soruları bizzat kendisine sorabilirsiniz. Kosgeb İl Müdürlüğü Mevlana Kavşağı Kızılarık Caddesi üzerinde sağda. Ben bu sunuma katıldım ve anladığım şudur. Herşeyden önce herşey size bakıyor. Kimse size durduk yerde para yağdırmaz. Al sana para git şirketini kur demez. Kendi paranızı kendi alın terinizle kazanmanız gerekiyor. Kendi iş planınızı, pazarlama planınızı kendiniz oluşturup faaliyete geçirmiş olmalısınız. Kosgeb sadece bir yardımcı kuruluş. Takıldığınız yerde yardım ediyor. Takılmanız için de yolda yürümeniz lazım. Kendiniz çabalamanız lazım. Eğer gerçekten tutacak olan bir iş fikriniz varsa o işi yapın ve tutturun. Kimseden yardım beklentisi içine girmeyin. Ne devletten ne anadan ne de babadan. Nasıl yaptığınız nasıl başardığınız size kalmış. Başarı altın tepsiyle sunulan birşey değildir. Gidin kendiniz yapın.
Son olarak söylemek istediğim şey şudur. Sadece teknik bilgiyle hiçbir yere varılmaz. Pazarlama bilgisine ihtiyacımız var. Biz teknik personel olarak en bilgisiz olduğumuz konu budur. Birşeyi üçe alıp beşe satmak. Müşterinin o ürüne yada hizmete ihtiyacı olduğuna inandırmak. Bu konularda büyük eksiklerimiz var. Bunu bir şekilde halletmemiz gerekiyor. Benim yazılımcı arkadaşlarıma tavsiyem budur. Bu yazıyı okuyan çok yüksek ihtimalle yazılım geliştiricidir ve bu yüzden bu paragrafı eklemeyi uygun gördüm. Ya güvendiğiniz bir marketing uzmanıyla çalışın ya da bu işi öğrenin abicim. Herşey Java C++ PHP ile olmaz. Bilgisayarın dilinden konuşmayı öğrendiğiniz yeter artık. Biraz da insanların dilinden konuşmayı öğrenin abicim. Moron olmayın uzaydan indim havalarına girmeyin. Normal insanlar gibi olun, olamıyosanız da taklit yapın. En azından köprüyü geçene kadar ayıya dayı demeyi öğrenin.
Size ters gelen yada düz gelen noktalar olabilir. Burada kimseye hiçbirşeyi ispatlamaya çalışmadım çalışmak zorunda da değilim. İsteyen kabul eder istemeyen etmez. Sert üslubum için üzgünüm. Şimdilik esen kalın.
4 yorum
Kazım AKGÜN · 10/07/2014 20:12 tarihinde
Emir Buğra Bey merhaba,
“KOSGEB ne işe yarar” demiş ve arkasından” hiç bir işe yaramaz” diye cevap vermişsiniz.
Sizinle tanışma hikayemizi anlatırsak bu yorumunuzu okuyanlar yorumunuzda haklı olduğunuz yanlar olduğu gibi Kurumumuzun hak etmediği katı ifadeler de bulunduğunu anlayacaklardır.
Bildiğiniz üzere, şahsi twitter hesabınızdan attığınız “KOSGEB hakkında bilgisi olan var mı” mesajınızı İdare Başkanımız, ne şekilde görmüş bilmiyorum “Antalya’da herhalde” notu ile bana e-posta ile yönlendirmişti, twit attığınız günün sabahında. Başkanımızın mesajını alır almaz size twit attım aynı sabah ve siz de bana döndünüz. Kısa bir telefon görüşmesi sonrası sizi Cuma günkü bilgilendirme toplantısına davet ettim. Yaklaşık 2,5 saatlik bilgilendirme toplantısı sonrası kafanızda ki intiba “KOSGEB hiçbir işe yaramaz” ise size “ne işe yaşadığımızı” anlatamamışız demektir,dolayısı ile kabahati kendimizde ararız. Toplantı sonrası yaklaşık yirmi dakika sizinle özel görüştüğümüzü de biliyorsunuz.
Emir Buğra Bey,
” Hiç bir işe yaramaz” dediğiniz kurum geçen yıl sadece Antalya’da
– 1200’den fazla kişinin girişimcilik eğitimi almasını sağladı,
-Kurulan 130 adet yeni işletmeyi destekledi.
-Toplamda 485 işletmenin, pazarlama, kurumsallaşma ar-ge kapasitelerini artırmak için destek
verdi,
-Birçok kamu ve meslek kurumu ile etkileşime girerek, panel, toplantı v.b. etkinliklere katıldı.
– On yedi adet ar-ge projesini destekledi.
– Eski hükümlü ve özürlü 90 kişi girişimcilik eğitimi aldı.
– 3.000’den fazla kişiyi KOSGEB Destekleri hakkında bilgilendirdi.
-Bunların yanı sıra bir de AB projesi hazırladı.
Varın Türkiye çapında yaptığı işleri düşünün bu Kurumun hem de topu topu tüm Türkiye’de toplam 1500 personel ile.
Yaşadığımız yüzyıla uygun bir model midir “devlet peşin peşin versin parayı ben işimi kuralım” modeli. Bu tip bir model beklentinize katılmıyorum. “Taşın altına herkesin elini koyması” bu işin tabiatı gereğidir.
Halihazırda desteklediğimiz yazılım ar-ge projeleri mevcutken yaşlarını nasıl kestirdiğinizi bilmediğim Kurul üyelerinin 45 yaş üstü olmasını muhtemelen “yazılımdan teknolojiden alamazlar”a getirdiğiniz yorumu açıkçası talihsiz bir yorum olarak görüyorum. Merak etmeyin Kurul anlamadığı konularda Üniversiteden görüş sorma hakkına sahip ve bu hakkı zaman zaman kullanıyoruz.
Bir ar-ge projesi sunarak sonucu gördükten sonra olumlu ya da olumsuz görüş bildirseydiniz daha sağlıklı olurdu diye düşünüyorum.
Her halükarda KOSGEB ile ilgili düşüncelerinizi kaleme aldığınız için teşekkür eder, olumsuz görüşlerinizden de faydalanacağımızı bilmenizi isterim.
Selamlarımla
Kazım AKGÜN
KOSGEB Antalya HM Müdürü
Emir Buğra KÖKSALAN · 11/07/2014 00:06 tarihinde
Merhaba Sayın Kazım Bey,
Amacım Kosgeb gibi değerli bir kuruluşa çamur atmak değil. Okuyucularımın merakla ve ilgiyle okuması için böyle bir yazım tekniği kullanıyorum. İnsanlar Kosgeb’i ya bilmiyorlar ya da yanlış biliyorlar. Eğriyi düzeltmek için diğer tarafa eğriltmek lazım. İnsanlar maddi destek deyince havadan para yağıyo sanıyorlar. O problemi ortadan kaldırmak istedim.
Cuma günki sunumunuzu merakla dinledim ve birçok soruya cevap buldum. Bu tarz bir sunum diğer illerde yapıldığını hiç duymadım. İnsanları konuyla ilgili aydınlattığınız için teşekkür ederim. Sunuma katılım büyüktü ve sorularımızı yetkili kişilere sorma fırsatı verdiğiniz için de teşekkür ederim.
Ayrıca ar-ge projesi sunacağım ve sonucu da olduğu gibi blogumda yazıp yayınlayacağım.
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
Mucip ÖZ · 09/08/2014 10:21 tarihinde
Buğra beyin eleştirilerine katılmakla birlikte eksik hususlar olduğunu düşünüyorum. KOSGEP’in yazılım şirketlerine ve yazılım işi yapan programcılara desteğini artırması gerektiğini düşünüyorum. Sadece kurumsal firmalara değil bireysel bazda desteğe ihtiyacı olan, hiç bir şirkette çalışmayan ve şirketi de olmayan binlerce yazılımcı var. Bu yazılımcılar devlet tarafından KOSGEP aracılığı ile desteklenmeli.
KOSGEB Ne İşe Yarar? | Emir Buğra Kişisel Blog Sitem · 10/07/2014 02:18 tarihinde
[…] http://kodmanyagha.org/blog/kosgeb-ne-ise-yarar/ […]