PHPStorm kısayolları

Emir Buğra KÖKSALAN tarafından tarihinde yayınlandı

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi olduğu gibi her programcının bir shortcut alışkanlığı vardır. Shortcut’lar bir yazılımcının hızını doğrudan etkiler. Yazılımcının işi normalde klavyeyledir, fareyi pek kullanmaması gerekir. Fare menüler arasında boğuşarak bize vakit kaybettirmekten başka bir işe yaramaz. Ne kadar az fare kullanırsak o kadar hızlı iş bitirebiliriz. Benim elimde olsa herşeyi konsol ekranında yapıp hiç fareyi kullanmam ama genelde işletim sistemleri ve yazılımlar son kullanıcıyı baz aldıkları için fare odaklı geliştirilirler. Yine de biz yazılımcılar birçok şeyi klavye kısayolları sayesinde hızlıca yapabilmekteyiz. Şimdi bu makalemde Jetbrains yazılımlarının hepsinde ortak olarak kullanabileceğimiz shortcut’ları sıralayıp kendime göre nasıl ayarladığımı anlatmaya çalışacağım.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta Macos ile diğer işletim sistemlerinin farklı tuş isimlendirmelerinin olduğudur. Bu yüzden şunu hatırlatmamda fayda olduğunu düşünüyorum. Linux ve windows işletim sistemlerinde CTRL, ALT GR, WIN tuşları vardır. Macos’ta ise CMD (COMMAND), OPT (OPTION), CTRL (CONTROL) tuşları vardır. Linux’taki CTRL tuşunun karşılığı CMD, ALT GR tuşunun karşılığı CTRL, WIN tuşunun karşılığı ise OPT tuşlarıdır. SHIFT tuşu zaten hepsinde aynı. Yani ben CMD+OPT+T dediğimde bunun Linux ve windows işletim sistemlerindeki karşılığı CTRL+WIN+T’dir. Bu önemli noktayı da belirttiğimize göre artık başlayabiliriz.

Kod formatlamak (Code Formatting)

Preferences ekranını açtıktan sonra Keymap menüsüne geliyoruz. Burada search yazan kutucuğa “format” yazıyoruz. Biraz aşağıda Code/Reformat Code diye bir kısayol çıkıyor. Buradaki mevcut kısayolu kaldırıp CMD+SHIFT+F şeklinde ayarlıyoruz.

Çoklu İmleç (Clone Caret)

Sublime Text ile ilk tanıştığım zamanlarda efsane diyebileceğim bir özellik vardı. İmleci çoğaltarak birden fazla satır veya konumda aynı anda metinleri yazabiliyor ve silebiliyorduk. Bu özellik Jetbrains yazılımlarında da mevcut. Burada search kutucuğuna “clone caret” yazıyoruz. Editor Actions/Clone Caret Above ve Below isminde iki adet shortcut çıkıyor. Bunlardan Above yazan kısma SHIFT+CTRL+UP, Below yazana ise SHIFT+CTRL+DOWN tuşlarını atıyoruz.

Metodları Otomatik İmplement Etmek (Implement Methods)

Bir abstract class extend ettik veya interface’i implement ettik diyelim. Tabiki burada implement edilmesi gereken bir veya birden fazla methodlar olacak. Tüm bu metodları ayrı ayrı yazmak yerine bu işlemi hızlıca ide’nin yapmasını sağlayabiliriz. Yine search kısmına geliyoruz ve “implement methods” yazıyoruz. Aynı isimle bir shortcut çıkıyor. Bunu SHIFT+CMD+S olarak ayarlıyoruz. Artık editörde bir classın içerisindeyken bu kısayola bastığımızda bir pencere açılıyor ve buradan istediğimiz methodları seçerek imlecin bulunduğu yerden itibaren implement edilmesini sağlayabiliriz. Metodların iskeleti oluştuktan sonra içlerini doldurmayı unutmayın 😉

Aklıma geldikçe diğer kısayolları da ekleyeceğim. Sanırım şimdilik bu kadar yeter. Sizin kullanırken çok işinize yarayan başka bildiğiniz kısayollar varsa yorumlarda belirtirseniz buraya ekleyebilirim. Bol kodlamalı günler dilerim.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java & PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar yer tutucu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.