Laravel maceraları – 1 – Bu nasıl bir mantık?

Emir Buğra KÖKSALAN tarafından tarihinde yayınlandı

Laravel çok önerilen bir framework. Kime sorduysam bu frameworkü öve öve bitiremedi. Son zamanlarda PHP dünyasını kasıp kavuran, tüm iş ilanlarında istenen, birçok problemi otomatikman çözüme kavuşturan ve hız kazandıran bir framework olduğunu okudum, duydum. Bu yüzden ben de Laravel’e başlamaya karar verdim.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki ingilizce şart. Bu frameworkü öğrenebileceğiniz en iyi yer yine frameworkün kendi sitesi (laravel.com). Ben de bu şekilde başladım çünkü. Fakat dökümanda önemli bir eksik gördüm. Bu framework bildiğimiz diğer fw’lere benzemiyor. Normalde nasıldır? Composer ile gerekli kütüphaneleri eklersin, kodlamayı yaparsın, herşeyi tek bir klasör altında tutarsın ve FTP’ye veya locale o klasörü yüklersin ve çalıştırırsın. Laravel’de durum öyle değil. Laravel’i sunucuya kurmanız gerekiyor (!). Apache veya Nginx ayarlarını yapmanız gerekiyor. Shared hosting’ler için tasarlanmamış bu framework. Kendi sunucunuz olduğunu, sizin bir server admin olduğunuzu falan zannediyor. Yav arkadaş bu adam PHP developer, server admin yada infra’cı değil ki. Neyse.

Bu önemli özellik dökümantasyonda yazmıyor. Stackoverflow’da bir yorumda okudum bunu. Kaç gündür yaptığım örnek projeyi nereye nasıl yükleyeceğimi, “php artisan serve” komutunu kullanmadan nasıl çalıştıracağımı araştırıyorum. Yav arkadaş insan dökümantasyona yazar dimi “ben bildiğin frameworklere benzemem, beni kafana göre yükleyemezsin” falan gibilerinden. Bunu shared hostingde çalıştırabilmek için saatlerce araştırma yaptım.

Toparlarsak bu framework gayet güzel ama shared hostingde çalıştırma muhabbeti biraz sıkıntılı. Bunu çözdüm yani biraz frameworkün mantığının dışına çıkarak çözdüm. Nasıl çözdüğümü bir sonraki yazımda anlatacağım. Biz Türk’üz aga kimse bizi sınırlayamaz. Frameworkünüzü kullandık diye de yani tüm alışkanlıklarımızdan birdenbire vazgeçecek değiliz. Ki siz iyice abartmışsınız yani. Herkesin kendi sunucusu olacakmış, herkes server admin olacakmış, framework için ayrı bir sunucu kuracakmışız, bir de sunucuyu yönetecekmişiz. Klasik bir PHP developer’dan fazlasını istemeyin arkadaşım.

Bilmiyorum belki de bu mantık iyi bir mantıktır ama bana biraz ters geldi. Ters değil de saçma geldi. Neden yani? Artıları nedir bu işin? Niye frameworkü sunucuya kuruyoruz da bir klasör altında toplayamıyoruz? Bu soruları araştırıp bir sonraki yazımda paylaşacağım dostlar. Bol kodlamalı günler dilerim.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java & PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar yer tutucu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.