Google Chrome neden çok RAM kullanır?
Eskiden basit javascript frameworkleri (Jquery1, bazen extjs) ve temel seviyede stillendirme için CSS1 kullanılırdı. Bunlar temel işlevleri görüyordu. Çok üst düzey görselleştirmeler için photoshopla mutlu saatler geçirmeniz gerekiyordu. Fakat herşey geliştiği gibi web dünyası da gelişti. İnsanlar hep aynı şeyleri görmekten sıkıldı, geliştiriciler daha üst seviye görselleştirme ve etkileşim için daha üst seviye özelliklere ihtiyaç duyuyordu. Web 2.0, Web 4.0, Html 5 gibi kavramlar geliştikçe CSS ve Javascript’in de gelişmeye ihtiyacı vardı. İşte burada tarayıcı çıkaran firmaların mahareti devreye giriyordu. Eskiden internet explorer 6 piyasada en çok kullanılan tarayıcıydı. O zamanlar yetiyordu ve stabil çalışıyordu. Fakat IE geliştikçe hem eklentilerdeki yavaşlamalar ve zaafiyetler hem de Microsoft’un yeni teknolojiye ayak uydurmaktaki gecikmeleri yüzünden insanlar diğer tarayıcılara yönelmek zorunda kaldı. Yazılımcılar firefox veya opera kullanırken normal kullanıcılar internet explorera mahkum kalmıştı. Derken piyasaya bir cengaver çıktı: Google Chrome.
Asıl işi internet teknolojileri olan Google bir tarayıcı çıkarmak zorundaydı. Koskoca arama motorunun kendi tarayıcısının olmaması düşünülemezdi. Google Chrome temelde Chromium kullanır. Bu başlarda Google’dan bağımsız geliştirilen bir tarayıcıydı. Google bu tarayıcıya destek verdi ve javascript motorunu kendisi yazdı. Ufak işleri asenkron şekilde çok hızlı yapan ve single thread çalışan bir javascript motoru ortaya çıkardı. Bu muhteşem bir yazılımdı ve web dünyasında büyük gelişmelerin önünü açtı.
Böyle mükemmel bir ortama kavuşan geliştiriciler hemen kolları sıvadı ve zor işleri kolaylaştıran birçok framework geliştirdiler. Angular, React, Vuejs gibi kütüphaneler bu sayede ortaya çıktı. Bu frameworklerle birçok web uygulamaları ve web siteleri yapıldı (Web uygulamasıyla web sitesi farklı kavramlardır). Bu muhteşem araçlara kavuşan programcılar da bunlara yüklendikçe yüklendi. Sınırları zorladılar ve çok güzel projeler ortaya çıkardılar.
Fakat bu sefer başka bir problem ortaya çıktı. Web uygulamalarının karmaşıklığı arttıkça framework daha çok işlem yapmaya, böyle olunca da tarayıcı daha çok RAM’e ihtiyaç duymaya başladı. Aslında RAM’i Chrome yemez, kullandığınız web uygulaması yer. Değişken sayısı, döngüler, fonksiyon çağrıları, arkaplanda yapılan diğer işlemlerin sayısı inanılmaz arttı ve tüm bunlar hızdan tasarruf etmemek için RAM’de yapılmak zorundaydı. Zaten Chrome’un hızı buradan geliyordu. Diğer tarayıcılar genelde harddiski kullandığından bazen yavaş kalıyorlardı ama Chrome işlerin çoğunu RAM’de yaptığı için hızlıydı.
Herşey kullanıcıların istekleri doğrultusunda gelişiyor. Biz daha etkileşimli, daha kolay kullanımlı ve daha güzel web uygulamaları istiyoruz, geliştiriciler de bunu yapıyor. Her isteğin bir bedeli olduğu gibi bu isteklerimizin de bedeli RAM’dir. Bu yüzden bilgisayarımızın RAM’ini arttırmaktan başka çaremiz yok. Herkese mutlu günler dilerim.
0 yorum