Ethereum Node Sağlayıcılar

Emir Buğra KÖKSALAN tarafından tarihinde yayınlandı

Ethereum nodeunun iki türlü API’si mevcuttur. Json RPC API ve Websocket API. İhtiyaca göre bunlardan biri yada ikisi kullanılır. Ethereumun birçok yazılım dili için kütüphaneleri vardır. İstenirse bu kütüphaneler kullanılır. Eğer kullandığınız dilde kütüphane yoksa RPC ve Websocket için kendi kütüphanenizi geliştirmeniz gerekmektedir. Aslında doğrudan kütüphane geliştirmeye gerek yok. İhtiyacınız olan komutları öğrenip bunları RPC veya Websocket ile nasıl kullanıldığını öğrenseniz yeter. RPC zaten standart. Json stringi post ediyorsun, dönen Json’ı parse ediyorsun. Websocket de benzer mantık. Kullandığınız yazılım dilinin mutlaka websocket kütüphanesi vardır. Bu kütüphaneyle kurulumunu yaptığınız node’a bağlanır ve komutları Json formatında gönderip alırsınız.

Bunlar tamam da bu ethereum node kurmak çok sıkıntılı. Her gün büyüyen bir ledger, sürekli çatlayıp patlayan bir node yazılımı. Ripple’dan sonra en sıkıntılı node ethereum node’udur. Özellikle geth kurarsanız tam bir karın ağrısı. Bazen kendiliğinden durur ve yeniden başlatmanız gerekir. Full node kurduğunuzda tüm ledgerı indirmesi çok uzun sürer (en az 4 gün). Parity iyidir ama o da bazı geth komutlarını çalıştırmıyor. Veri okumak için parity nodeunu light veya fast modunda çalıştırabilirsiniz. Token oluşturmak için mecburen full ledger kurmanız lazım ve bu çok sıkıntılıdır. Bu kadar uğraşmak yerine cloud tabanlı hazır node’lar kullanabilirsiniz.

Bunlardan en çok kullanılanlarını yazayım:
https://infura.io/
https://nodesmith.io/
https://nownodes.io/

Bunlardan en revaçta olanı infuradır. Bu servis ilk önceleri ücretsiz ve limitsizdi. Sonradan ücretliye çevirdiler ve günlük request limiti getirdiler. Şuan ücretsiz üyelikte günlük 100bin istek limiti vardır. Bu istek çok gibi görünebilir ama öyle olmuyor. En basitinden bir explorer geliştirseniz ziyaretçi sayısına göre bu limitin yetersiz olduğu zamanlar olur. Cüzdan geliştirseniz günlük 70bin istek oluyor. 100bin çok bir rakam değil yani. İnfura uzun zamandır ethereumla özdeşleştiği için çok revaçta bir servis ama bence bu ücretli üyelik zımbırtısını çıkardıktan sonra alternatiflere geçecektir insanlar.

Nodesmith ve Nownodes hizmetlerini pek kullanmadım ama nodesmith iyi gibi görünüyor. Bazı RPC komutları çalışmıyor ama temel ihtiyaçları karşılayabilen bir servis. Sitesinde herhangi bir limit ve ücretli üyelik görünmüyor ama her an bunu değiştirebilirler.

En güvenli olanı kendi node’unuzu kurmaktır ama en azından geliştirme yapmak için bu servisler kullanılabilir. Node kurmak, onu ayakta tutmak ve bakımını yapmak çok sıkıntılı iştir. Geliştirme aşamasındayken bunlarla uğraşıp vakit kaybetmemek için yukarıdaki servisler kullanılabilir. Herkese mutlu günler dilerim.


Emir Buğra KÖKSALAN

Java & PHP Developer

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar yer tutucu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.