ERP Nedir?
Kelime anlamı olarak Enterprise Resource Planning yani Kurumsal Kaynak Planlaması anlamına gelen ERP büyük şirketleri büyük şirket yapan bir yazılımdır. Bir şirketin A’dan Z’ye tüm verilerinin tutulduğu, bu verilerden raporlar çıkarıldığı, farklı kaynaklara bağlanarak data alışverişinde bulunulduğu bir yazılım. Şirketlerin her hareketi bir veridir ve bu verinin anlamlı hale getirilerek yönetim kadrosuna yol gösterme konusunda yardımcı olan çok önemli bir araçtır ERP’ler. ERP’yi sadece büyük şirketler, fabrikalar, çok sayıda çalışanı olan şirketler kullanmaz. Orta ve küçük şirketler de kullanabilir fakat ERP’nin en çok işe yaradığı yerler büyük şirketlerdir. Orta ve küçük şirketlerin genel işlerini muhasebe yazılımları çözebilir ama şirket büyüdükçe ERP’ye olan ihtiyaçları artacaktır.
Diyelim ki bir tekstil fabrikanız var. İp alıyorsunuz, kumaş alıyorsunuz, plastik malzeme, fermuar, üretim yapmak için makine ve arıza anında teknik destek alıyorsunuz. Onlarca çalışanınız var, sürekli bir çalışan sirkülasyonunuz var (ayda ortalama 2-3 personel çıkar veya personel alımı yapılır gibi), faturalar ödüyorsunuz vs. Bunların sürekli kontrol altında tutulması gerekiyor aksi halde büyük bir kaos oluşur ve kaos ortamında işler yürümez. Sürekli bir sorun, iş akışında sürekli bir takılma yaşanır. Bu da bir şirket için asla istenmeyecek bir durumdur. İşte ERP bu noktada devreye giriyor. Şirketle ilgili her an her bilgiye rahatlıkla ulaşabilmek, bu bilgilerden geçmişe yönelik veya anlık olarak raporlar çıkarabilmek ve yönetim kadrosunun bu raporlara dayanarak kararlar alması gibi işlemler ERP sayesinde mümkün hale geliyor.
ERP sistemleri temel bazı özelliklerle birlikte gelir ve şirketin ihtiyacı doğrultusunda geliştirilebilir. Bu geliştirmeleri ERP yazılımını yazan firmanın yapması gerekmez. Yazılımı kullanan şirket ya ERP danışmanlarından destek satın alırlar yada kendi bünyelerinde ERP uzmanları çalıştırırlar. Bu kişiler şirketin ihtiyaçlarını belirleyerek ERP yazılımına eklenti geliştirirler. Örneğin araba yedek parçası üreten bir fabrikanız var. Far, ayna, gaz ve fren pedalları, buji, balata vs üretiyorsunuz. Günde kaç adet far üretildiğini anlık olarak tespit edebilmek için üretilen farların çıkışının yapıldığı kısıma bir kamera yerleştirdiniz ve görüntü işleme kullanarak üretilen farların sayısını alabiliyorsunuz. İşte bu sayısı ERP’de geliştirilen eklentiye göndererek bir veri birikiminiz oluyor. Bu veri birikiminden günlük, saatlik hatta dakikalık olarak far üretim miktarını bulabilir, yine görüntü işleme tekniklerini kullanarak arızalı veya defolu ürün üretildiğini tespit edebilir ve bu bilgiyi ERP’ye göndererek hatalı/hatasız ürün oranlamasını bulabilirsiniz. Örneğin hergün %1 hata oranıyla çalışan bir üretim bandı cuma günleri %2 hata oranıyla çalışıyorsa bunun sebebini araştırabilir, personel veya makina problemi varsa bunu tespit edip personelin sıkıntısını giderebilir veya makinayı tamir ettirebilirsiniz. Böylece o %1’lik farkı yok ederek verimi arttırabilirsiniz. Tüm bu işlemler ERP yazılımlarıyla ve ek yazılım/donanımlar yardımıyla rahatlıkla yapılabilmektedir.
Ayrıca rakipleriniz var ve onlar kampanya yapıyor, fiyat indirimi yapıyor, farklı ürünler geliştiriyor vs. Yine ERP yazılımlarında tutulan büyük verilerden anlamlı sonuçlar çıkararak ne kadar fiyat indirimi yapabileceğinizi, hangi tarihlerde kampanya yapabileceğinizi, üretimi arttırıp arttırmamak gibi kararları almak ERP sayesinde mümkün olmaktadır. Eğer ERP yazılımları olmasaydı yaptığınız bir kampanya size zarar olarak dönebilir ve rakipleriniz arasında sizi çok gerilere atabilirdi.
ERP günümüz dünyasında orta ve büyük şirketler için vazgeçilmez yazılımlardan birisidir. Şirketlerin geleceğine yön veren, şirketi büyüten ve büyük şirketlerin büyük şirket olmasını sağlayan ERP yazılımları olmasaydı herhalde şirketler biraz geliştikten sonra kaos oluşur ve kağıt kalemle kaoslar kontrol altına alınamayacağı için şirketler batmak zorunda kalırdı. Günümüzün dünyasında teknolojiden faydalanmamak her açıdan gerilemeyi ve sonunda batmayı kaçınılmaz hale getirir. Yeni makalelerde görüşmek üzere. Esen kalın.
0 yorum